Oliën/Lakken/Beitsen

Na het schuren zijn er drie behandelmethodes mogelijk, die een vloer kunnen ondergaan;

oliën, lakken of beitsen.

Oliën:

Het voordeel van hardwax olie is dat je verschillende kleuren kan gebruiken, makkelijk kan bijwerken (bijvoorbeeld bij krassen) en dat je de houtnerf mooier naar boven kan krijgen. Je bent makkelijk in staat om dit, na enige uitleg, zelf te kunnen doen. Eventueel is er ook onderhoudsolie in dezelfde kleur van de gelegde vloer.

   Foto's ROCO 301213 012

Lakken:

Het voordeel van lakken is, is dat de vloer zijn originele houtkleur blijft behouden, er wordt alleen een beschermlaag op aangebracht. Voor een warme sfeer in huis wordt dit meestal gedaan, de vloer is in ieder geval de eerste komende paar jaar onderhoudsvrij en daarnaast wordt het hout ook niet ‘kaal’ gelopen. Dit betekend dus dat de houten vloer langer kan blijven liggen. Lakken is daarnaast de meest gebruiksvriendelijke afwerking en de vooroordelen dat lakken alleen maar glimmende vloeren oplevert zijn inmiddels ook achterhaald. Tegenwoordig zijn er fantastische lakken op de markt die de vloer een matte uitstraling geven, en dit is toch iets wat veel mensen mooi vinden. Een ander bijkomend voordeel is dat een laklaag de vloer goed beschermd, vocht krijgt bijvoorbeeld geen kans om in de vloer te trekken.

francoise 011

Beitsen:

Als u de vloer een andere kleur/tint mee wil geven, dan wordt er vaak gekozen voor beitsen. Waar de blanke vloerlak wordt gekozen om de oude authentieke uitstraling van een houten vloer te behouden, maar beitsen zult u steeds vaker zien.. Op dit moment is het erg populair om een vloer wit te beitsen om zo een hip en modern interieur te creëren. Het grootste verschil tussen lakken en beitsen is toch de uitstraling, bij beitsen is het effect vaak vele malen groter.

Vloer half gelakt